18/05/2012

Kolej Matrikulasi Selangor Dan Secebis Renungan.

Bismillah.

Dear journal,

  Pertama sekali, aku susun 10 jari tangan [Ok, aku ingat nak susun 10 jari kaki jugak, tapi agak tak sopan dan macam aksi lucah. Ok, sangat tak sopan.] kepada member-member Blogger yang tertanya-tanya mana aku menghilang, terutama si Penulis Misteri. Dia ingat aku sakit, hoho. Terharu.

  Sejujurnya, aku tengah buat preparation ke Kolej Matrikulasi Selangor pada 28 Mei ni. IPTA? Aku dapat tawaran UiTM - Diploma Sains Perladangan. Hmm, aku taktau kenapa, tapi aku nak jugak duduk dengan tumbuhan, haiwan. Tapi ayah aku tak kasi. Ok la, fine.

InsyaAllah, tempat aku bakal tuntut ilmu!
eyesofq.blogspot.com

  Dan untuk pengetahuan semua, aku takde laptop. Dan aku ada request nak laptop, tapi ayah aku tak kasi. Dia suruh aku tengok dulu keadaan asrama macam mana. Aku rasa, aku nak cakap kat dia, aku nak cuba hidup tanpa laptop.

  Somehow, aku rasa semua ni ada hikmah. Dah tiba masanya aku hidup macam pelajar asrama. Tak banyak benda sia-sia yang aku buat. Aku nak betulkan niat aku pergi sana dulu. Aku yakin, semua yang jadi takkan sia-sia.

  Apapun, kat sana ada komputer lab. Maybe ada time limit, tapi insyaAllah, itulah yang terbaik. Ada time limit, aku gunakan masa tu untuk update blog ni dengan entri yang berfaedah. Itu sudah pasti.

Berlari mengejar.. Batang kayu?
imgfave.com

  And yes, aku ingat aku nak 'berhijrah' lagi.

  'Hijrah' apa tu

  Aha, biarlah rahsia.. Tapi sejak dulu lagi, 'hijrah' tu bermain-main dalam otak aku. So tahun ni aku dah buat wishlist! Aku nak perbaiki diri aku lagi and jadikan aku setapak untuk masuk fasa 'hijrah' tu, insyaAllah.

  Aku bagitau korang, dengan niat mengajak sama-sama berhijrah dalam apa jenis bentuk pun dalam hidup masing-masing. Dan yup! Dengan niat, doa' kan la aku, mudah-mudahan dipermudahkan niat aku tu. Walaupun korang taktau apa benda aku ngomel ni, haha!

  Maybe ini entri last sebelum aku masuk asrama. Aku nak prepare kan diri aku dari segi fizikal, mental, dan rohani. So, aku nak rehat-rehat kejap. Korang tak marah kan? Nanti dah sampai sana aku update! Kalau ada hantu, lagi cepat aku update, haha!

'Bidadari dunia tidak memandang dan tidak dipandang.'
mygj.net

  Kepada member Blogger, ingatlah bahawa aku selalu ingat kat korang. Sebab korang la, blog aku hidup. Ini bukan cerita nak kasi kipas kosong, tak. Ini cerita betul. Jadi, aku ucapkan terima kasih kerana tarbia'h aku selama ni. Tanpa korang, apa la sangat blog aku ni.

  Sebelum aku log out, aku nak kongsi satu pemikiran.

  Sayyidina Umar bin Al-Khattab RA pernah menyatakan,

  "Lelaki yang berjaya itu dilihat dari dua perkara. Pertama, siapa ibunya dan yang kedua, siapa isterinya."

  Cuba tengok ibu kita. Cuba tengok isteri kita, KALAU ADA. Kalau perempuan, cuba tengok diri masing-masing. Renung-renungkan. InsyaAllah entri seterusnya akan diperkuatkan lagi kenyataan ni.

37 comments:

  1. woaa..dah nak masuk asrama rupanya..patut la senyap..haha..takpa la sis..studi je la rajin2 nanti kat sana..

    walaupon ko dah terlepas beberapa entri aku..aku cuma nak mintak ko bagi pandangan sikit je untuk satu entri aku ni pasal aku memang tak puas hati dengan statemen ustazah ni dalam buku dia..

    kalau ko ade masa lawat entri ni ok..takecare..

    http://pablodeaskoba.blogspot.com/2012/05/berita-baik-untuk-wanita-bergelar.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah bro sy tgk entri bro tu. Ala, nnti pndai2 la sy buat marathon dlm blog bro, hahaha!

      Apapun, thanks a ton for ur wish! Mudah2han bro dgn bini bro sntiasa brada bwh lindungan Allah SWT.. :)

      Delete
  2. Semoga kamu akan sampai dengan Hijrah Kamu.

    Dan setiap apa yang berlaku memang ada hikmahnya. Jadi redha dan pelajari apa yang telah tersirat didalam lingkungan kejadian tersebut.

    Dan Kenyataan Sayyidina Umar Al-Khattab RA memang ada kebenarannya.

    Semoga berjaya

    ReplyDelete
  3. dah kembali nak pergi lagi..semoga semua baik2 saja..jaga diri n plg penting blaja sungguh2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa.. Tu la sis.. Takpe la, insyaAllah yg pnting jgn trus stop blogging. :) Trima ksih sis!

      Delete
  4. kalau ada cerita makcik jual nasi lemak malam2, cerita la... popular kot cerita tu kat mana2 matrik.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Ada jgk kta jual karipap bro! InsyaAllah.. Kna check it out tu. Err, bukan mncari, tp.. Err, fhm2 la. (^_^;)

      Delete
  5. waaa rindu sgt sis. hmmm sedihnya.. apepun, pentingkan yg lebih penting k & selamat berhijrah. cik na doakan sis selalu. ingat daku dalam doa mu. ececeh.. Good Luck! :)

    ReplyDelete
  6. erks...welcome back..

    ReplyDelete
  7. Dunia sekarang perlu perjuangan. hehe

    selamat melangkah ke menara gading. haha

    ++ laptop pon perlu .

    jom baca:
    http://pemudattbc.blogspot.com/2012/05/videoustaz-azhar-idrus-di-perwaja-gurun.html

    ReplyDelete
  8. lama jugak menanti tulisan blog anda... selamat belajar di alam matrik!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, ke-formal-lan bro buat sy tkut, hehe.
      Apapun, trima ksih bro!^^

      Delete
  9. wahhh..

    macam tak percaya...!

    sejak sehari dua nih akak terpikir mana la minah
    nih pergi tak hapdet hapdet blog nih..
    dengan nekad nya..

    pagi nih bukak blog dia..

    tetiba..

    eh..dah update..?

    hoho..

    patutlah..

    ada urusan yang lebih patut didulukan rupanya..

    ok..

    akak tunggu cerita student dan asrama lepas nih yek..

    alamak aii windu pulak zaman belajar..

    hehehe..

    cerita hantu..

    mesti ada punya lah tu..

    huahuahua..

    ReplyDelete
  10. Mesti rindu blog posts akak lepas ni :( selamat berjaya di matriks kak, jgn lupakan saya. Iskiskisk. Kalau ada masa terluang, meh la lawat kami kat Pandan Jaya ni. Hoho. Again, all the best kat sana ye kak <3 saya doakan yg terbaik utk akak :)

    ReplyDelete
  11. gud luck ye dik ! belajo rerajin . betolkan niat nak blja tu ye . don't play2x maa~ matrik tu kne strugle meyh . hohoho

    ReplyDelete
  12. gud luck! belajar rajin2x.. saya pun dapat matrik.. tapi tak pergi :)) hehe

    ReplyDelete
  13. bagus lah kata-kata tu mndalam mksud dia hehee =)

    ReplyDelete
  14. rindu SIS eh !! sihat2 je SIS ni!
    all the best !!

    selamat berhijrah!! semoga sentiasa di bawah rahmat NYA :)

    ReplyDelete
  15. Salam..oh..patutla sis diam..

    Apapun, semoga semuanya berjalan baik ya.. lana doakan sis dapat sesuaikan diri dengan baik kat tempat blaja nanti.. :)

    Trust urself..tanya hati sebelum memutuskan sesuatu perkara..mudah2an Allah ada melindungi sis setiap masa.. :)

    ReplyDelete
  16. Belajar rajin2 kat sna ek :)) hu3.. bestnyaaaaaaaaaaaaaaa belajar! =_='

    ReplyDelete
  17. yg bakal jd ketua bidadari syurga kpada pemuda agama nanti insyaAllah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin3 ya Rabb.. InsyaAllah, kna usaha lbih mcm tu.. :)

      Delete
  18. Selamat berjuang dan semuga berjaya! Hehe. Take care ya kat sana! Sis doakan Sis Al jumpa hantu so cepat sket updatenya. Erk, jahat gila! Haha.

    Take care anyway! :D

    ReplyDelete
  19. tgk dewan kuliah tu...terkenang kembali zaman kat perak dulu...hehe

    anyway,nice having u around! :D

    ReplyDelete
  20. sama2 kita g matrik k..walaupon matrik yg berlainan...hahax

    ReplyDelete
  21. wah2.. tengh buat persediaan ea... alrigth good luck.. :)

    ReplyDelete
  22. alhamdulillah...pergi menunut ilmu..besar tggjwb ya..mek doakan kejayaan ktk...hope penghijrahan membuka 1 ruangan baru utk ktk lebih maju n jd positif...

    ReplyDelete
  23. Semoga niat itu tetap dan perubahan yang di inginkan berlaku mengikut kehendak hati. Goodluck, sis :)

    ReplyDelete
  24. salam kenal from UUM..hehee :)

    ReplyDelete
  25. merindui anda :) moga berjaya dan berpuas hati dengan penghijrahan kamu dear.. good luck ok ^^

    ReplyDelete
  26. patutlah lama tak nampak..sedang berjuang rupanya..wish kau all the best! :)

    ReplyDelete
  27. Owhhh...ngah wt preperation untuk ke matrix.
    Good luck yer sis AI...

    ReplyDelete
  28. Semoga berjaya kat sana n dengan penghijrahan tu, semoga ianya berjaya gak. Sudah tentu kearah yang lebih baik secara peribadi.

    Saya sndr dalam bidang biotech, major Plant tapi ayah Sis Al minta Sis AL amik bidang pe?? Lol. Jika btol2 minat, takde salah jika jelaskan minat Sis Al. tapi itu terpulang kat individu kot. Sy anak petani jadi memang tak jauh dari leluhur. haha..

    ReplyDelete
  29. gud luck naa.. ^_^ bersusah2 dahulu..bersenang2 kemudian.. ^_^ don't forget me..CKIN KEMBAQ..HIHI

    ReplyDelete
  30. Aifu mabruk.Semoga dalam jagaan Dia.

    ReplyDelete
  31. hehe.. tak perlu pun lagi latop kat matrik...

    jom layan kejap..=D
    http://lolz-l.blogspot.com/2012/06/still-jahat-walaupun-dah-solat.html

    ReplyDelete

Hentam saja la...