16/08/2012

Etika Purdah Yang WAJIB Kita Maklum!


Bismillah.

Dear journal,

  Setelah lama aku invincible kan diri aku, akhirnya aku kembali jadi keyboard fighter balik! [Ok, ayat bro Bundle] Apapun, mula-mula aku susun 10 jari minta maaf kepada geng Blogger sebab.. Sebab nak raya? Ok, lupakan. Yang pasti, lepas bulan Ramadhan insyaAllah aku akan usaha check out geng Blogger. [Laptop baru aku rosak, itu cerita sebenarnya.]

  Alrite. Semalam, ada 2 orang akhwat [bro-bro] yang prihatin tentang isu niqabis, AKA gadis berpurdah meluahkan keprihatinan mereka dalam wall post Facebook diorang. Let’s check it out!


  Tiba-tiba tergerak hati aku nak buat perkongsian etika berpurdah. Mungkin ramai yang taktau, atau dah tau tapi dah lupa? Takpe, kita buat perkongsian bersama!

  Oh ya, dan kalau nak tau jugak cabaran berpurdah, boleh baca isu yang aku dah post lama dalam Dilema Orang Nak Berpurdah.


*********************************************************************************


No 1 : Niat Berpurdah?

xxmylifeisdabestxx.blogspot.com

  Sebab apa nak berpurdah? Sebab sunnah? Sebab suami suruh, jadi nak dapat keredhaan suami dan Allah? Atau sebab trend, tengok semua pakai purdah kita terikut-ikut? Atau sebab nak perhatian? Atau sebab nak gelaran wanita solehah?

  Tepuk dada, tanya iman, tanya diri sendiri. Kalau niat kita lurus, syukur. Kalau niat salah? Lebih baik betulkan dulu, sebab bila terpesong niat, apa yang kita buat, orang akan mudah nampak, terutama yang bersih hati dia. Percaya la.

  And siapa kata kalau dari awal niat dah lurus tak perlu diperbaharui dari semasa ke semasa? Kalau boleh, tiap kali nak ikat purdah kat muka, cakap dengan diri sendiri, ini semua untuk teruskan sunnah. Semua ni demi menuntut keredhaan Allah.

  Dah lepas etika 1? Alhamdulillah. Ops! Tunggu dulu! Ada lagi etika lain.


No 2 : Purdah, Perlu ke Istiqamah?


islampeace1.wordpress.com

  Sebab tu nak pakai purdah kena faham. Ada sesetengah orang pakai purdah untuk keselamatan. Jadi, kalau dia tak istiqamah pun tak salah. Misalnya kalau dia jalan-jalan dengan keluarga dia, dia yakin tak diancam, tak salah dia bukak.

  Kalau istiqamah? Lagi baik! Dia rasa kuat jalankan sunnah, apa salahnya? Yang pasti, Allah takkan kurangkan ganjaran untuk orang yang sentiasa berusaha kan?

  Jadi, tak perlu pertikaikan bila bukak tutup. Tapi, kenalah tahan sikit dengan persepsi masyarakat. Terutama bila pakai sekadar dalam gambar. [Maksud aku, pakai saja-saja] Kalau rasa tak mampu hadap, maka anda dah tersekat dalam etika no 2..

  Kalau mampu? Alhamdulillah! Jom teruskan!


No 3 : Bergambar Dengan Purdah, Bagaimana?

  Bagi aku, sebenarnya isu gambar ni antara isu terbesar orang berpurdah. Baik, jom kita ikut etika yang sebenar bergambar dengan purdah ya.

  Pertama. Digalakkan bergambar ramai-ramai. Contohnya,

fareeznazlan.wordpress.com

  See, kita takkan fokus kat seorang pemakai purdah sahaja. Dan kalau boleh, jangan difokus kat muka jugak bila bergambar. Jadi melindungi daripada jadi perhatian.

  Kedua. Kalau nak bergambar sorang boleh, tapi biarlah tak fokus kat muka, setegasnya tak bertabaruj [Hias lebih-lebih] dan sekurang-kurangnya separuh badan nampak. Contohnya,


saharayusuf.blogspot.com

  Dan tak perlu la buat posing comel, posing yang orang-awam-taknak-tengok-orang-berpurdah-buat. Faham kan? Dan tak perlu bertabaruj [lebih-lebih dalam berhias], sebab niat utama berpurdah ni untuk elakkan diri dipandang, bukannya makin gian dipandang.

  Kalau rasa ada gambar-gambar berpurdah yang tak kena dengan etika, eloklah dipadam dan muhasabah diri masing-masing..

  Kita dah lepas ketiga-tiga etika?



No 4 : Pemakaian Berpurdah.

  First, kita kena faham. Aku bukan cakap pakai purdah semua serba hitam kat Malaysia ni tak boleh, tapi personally aku tak galakkan. Sebab, persepsi masyarakat, penerimaan masyarakat Malaysia berbeza dengan masyarakat Arab.

  “Eleh, lantak la diorang punya penerimaan. Yang penting, niat!”

  Salah. Salah sangat. Sebenarnya dengan purdah kita boleh dakwah, dakwah melalui contoh kepada diri sendiri. Bila kita berpurdah dalam keadaan menyenangkan masyarakat, mesti masyarakat akan terima kita seadanya, seterusnya galakan sunnah diteruskan.

  Tapi kalau kita takutkan diorang? Pakai serba hitam, bak kata sedara aku macam ‘momok’? Tau tak dalam diam masyarakat luahkan perasaan yang diorang takut? Dan ada sesetengah pihak harap Malaysia haramkan purdah demi keselesaan, keselamatan diorang?

chynatic.tumblr.com

  Sikit banyak kita dah susahkan sis-sis kita yang nak ikut tegakkan sunnah. Tak ke naya namanya?

  Tak salah pun pakai purdah dengan baju berwarna. Pakai la warna yang lembut, warna yang tak menonjol, warna yang bukan berwarna-warni. Islam itu kan menyenangkan? Masyarakat tengok pun, sejuk hati.. Tak rasa takut pun nak komunikasi dengan kita.

  Dan kat sini aku nak ajak. Purdah tu, tak perlu la bermanik berhias bagai, kecuali time nikah. Pakai jela biasa-biasa punya dan tak aneh-aneh sampai menarik perhatian orang. Cukuplah ada macam-macam style tudung, sekarang purdah pulak?


No 5 : Kenapa Nak Harapkan Keselamatan Melalui Purdah Kalau Aurat Pun Tak Cukup Sempurna??

  Wahai adik-adik, wahai teman-teman yang aku sayang..

  Kalau kita pakai purdah tapi tudung tak lepas bahu, siap ada bonggol, baju menonjol sangat dengan warna-warni, nampak bentuk badan, so, apa point kita sebenarnya berpurdah? Sekadar nak tunjuk kita berpurdah kat orang awam?

  Fahami la konsep. Menutup aurat DENGAN SEMPURNA itu WAJIB. Allah SWT sendiri firman mengenai tutup aurat dengan sempurna akan dilindungiNya. Berpurdah itu SUNNAH. Dia macam tambahan lepas tutup aurat dengan sempurna.

  Kalau tutup aurat dengan sempurna pun tak lepas, macam mana nak selamat dengan purdah? Lain la kalau dah tutup aurat dengan sempurna, tapi rasa lebih selamat dengan purdah. Itu barulah betul.

  Tolong. Betulkan niat dan fahami konsep dengan teliti. Islam itu kan halus?


No 6 : Purdah dan Akhlak.

muslimwomennews.com

  Yang ni ramai jugak tanya aku. Nak berpurdah, tapi takut tak kena dengan perangai. Cuba bagitau aku sikit, perangai macam mana tu?

  Kalau asyik mencarut-carut tu.. Alamak, memang perlu baiki dulu. Kalau ramah, apa salahnya? Kenapa, semua orang berpurdah kena senyap-senyap je ke? Kena jadi pendiam gitu?

  Cuba kita tengok si purdah luar negara. Diorang siap berani masuk televisyen, demi tegakkan kebenaran tentang pandangan buruk masyarakat Barat tentang purdah. Diorang bersuara lantang, tegas.

  Kita? Duduk diam-diam? Jadi bayang-bayang?

  Oh tidak. Siapa kata jadi si purdah tak boleh aktif? Lain orang, lain personaliti. TAPI! Kita kena tau had limit kita. Kita sedar kedudukan kita, kita sedar tahap kita, kita sedar batasan kita. Cukuplah dengan segala kesedaran tu, kita buatlah macam orang normal.

  Tapi selalunya bila pakai purdah ni kan, automatik kita akan sentiasa jaga adab kita. Percaya la.


No 7 : Pandai-pandai La Cari Suami.

  Tau tak wujud lelaki yang bila kita kahwin, suami dia tak izinkan dia pakai purdah? Yup! Lelaki macam ni wujud kat luar sana. So salah satu etika aneh yang mana nak istiqamah berpurdah, jangan cakap aku tak ingatkan tanya bakal suami dulu redha atau tak bila pakai purdah.

  Apa pun jawapan bakal suami, semuanya terletak kat tangan kita.


No 8 : Bila Peraturan Tak Izinkan Pakai Purdah.

americanbedu.com

  Aku percaya ada segelintir si purdah kat IPTA atau kerja kerajaan yang tak boleh pakai purdah dilema dengan peraturan tu.

  Kalau orang tanya aku, aku jawab, ikut jela peraturan tu. Bukan bermaksud mengalah, tapi bagi aku benda macam ni kena ada tolak ansur. Asalkan dia tak kata kakitangan LANGSUNG tak boleh pakai purdah. Tu lagi naya.

  Bayangkan, kalau kita tolak ansur, tak pakai purdah time kerja. Pekerja-pekerja lain pun tak boleh cakap apa. Paling kuat pun cakap,

  “Eh, dia kat luar pakai purdah tau.”

  Tapi ayat tu normal la.

  Bayangkan, kalau kita tetap degil nak pakai. Bos bagi surat amaran, pekerja-pekerja pun ngomel,

“Dia ni tak faham bahasa ke? Purdah tu bukan wajib pun, sibuk nak pakai.”

  Kemudian si purdah dilabel ‘Si Degil’. And kalau ramai si purdah buat macam ni, maybe pihak atasan akan mula tapis untuk ambik si purdah sebagai pekerja. Tak ke naya semua orang? Dan bagi aku kalau nak pakai jugak, buatlah surat pengecualian. Guna jalan baik. Jangan memberontak, ikut kepala kita sendiri.


*********************************************************************************


  Aku rasa, ni jela yang aku nak kupas harini. Mudah-mudahan bermanfaat, mudah-mudahan si purdah dan bakal si purdah faham betul-betul tentang etika purdah ni.

  Tolong kaji dan fahami sepenuh hati tentang purdah. Lepas tu nak pakai, pakai la. Biar kita pakai dengan ilmu penuh kat dada. Bila orang tanya nanti, takde la tersedak, terkilan. Jangan jadi nila setitik yang merosakkan susu sebelanga.

  Kerana seorang si purdah yang cacat cela berpurdah tanpa ilmu, masyarakat hukum semua si purdah yang ada depan mata.

  Pegang erat-erat pernyataan ni.

  “Bidadari dunia tidak memandang dan tidak dipandang.”




13/08/2012

Karenah Pelanggan Pasar Malam Yang Tak Boleh Blah.

Bismillah.

Dear journal,

  Korang nak meniaga? Nak buat duit banyak-banyak? Meh sini explore sikit karenah pelanggan yang peniaga duk hadap hari-hari. Memang tak boleh blah. Tak tercapai dek akal. Kesabaran jela yang jadi benteng diri.

  Kepada pelanggan, leklek, jangan melatah bila baca entri aku. Aku pun seorang pelanggan. Kita buat entri karenah peniaga pulak lepas ni. Simpan dulu dendam tu, wakaka!

  Bukanlah niat aku untuk meluahkan rasa tekanan, cuma inilah realiti kehidupan. Kalau terasa, boleh la ubah-ubah part buruk tu. Ambik yang jernih, buang yang keruh.


*********************************************************************************



KARENAH 1 : Apabila Senyuman Dibalas Dengan Muka Ala Puaka.



  Yang ni memang selalu dah. Kita senyum, cakap terima kasih, tapi dibalas dengan muka ala puaka. Tapi takpe la. Mungkin dia dalam dilema. Mungkin dalam masalah. Mungkin risau kucingnya nak terberanak.



KARENAH 2 : Apabila Minta Diulang Cakap, Terus Melenting.



  Yang ni aku harap pelanggan faham. Bunyi generator kat pasar malam ni kuat. Atau bunyi orang makan berkocak sambil bercakap pun kuat. Kadang-kadang kami ni kurang dengar. Jadi minta diulang kalau customer cakap apa-apa. Aik, customer terus melenting. Tak suka la konon kena cakap berulang.

  Fahami la. Kita bukan nak buat-buat pekak.



KARENAH 3 : Apabila Pelanggan Tak Reti Sabar.



  Yang ni pun boleh tahan jugak menduga kesabaran yang ada. First come, first serve. Tapi ada sesetengah orang ni tak reti bersabar. Terus nak potong line. Lepas tu bertubi-tubi cakap,

  "Ni saya punya, ni saya punya."

  Selalunya orang macam ni aku hanya pandang muka dia dan cakap,

  "Tolong sabar eh."

  Of course, dengan satu senyuman. Tapi customer mesti senyap tengok senyuman aku tu.



KARENAH 4 : Apabila Pelanggan Budget Nak Plastik Ala Shopping Kat KLCC.




  Aku faham, orang Malaysia ni dah ramai yang kaya. Tapi kalau beli ayam seringgit, hulur duit RM50, lepas tu demand taknak beg plastik biasa tapi nak beg kertas, aku rasa dah cukup lemak demand dah tu. Dah cukup dah buat modal untuk sound balik.

  Fahami la. Ini pasar malam, bukan KLCC.



KARENAH 5 : Apabila Tengok Peniaga Kelam-Kabut, Customer Pun Nak Tambah Kelam-Kabut.


  Pernah sekali terjadi kat aku. Aku kelam-kabut tengah bungkus makanan pelanggan. Ramai sangat. Tiba-tiba datang sorang pelanggan ni, duk hulur bekas makanan kat aku, kononnya suruh aku bungkus. [Kes tak reti sabar la ni.]

  Oleh kerana aku sangat kelam-kabut, maka aku capai bekas tu tanpa tengok isi kandungannya. Tiba-tiba beberapa isi kandungan tu terkeluar daripada bekas tu. Aku terkesima kejap. Aku minta maaf. Muka customer jadi muka puaka.

"Dah, tak payah kau ambik hati sangat kak. Dah nampak kita kelam-kabut, buat-buat tak nampak. Lagi nak menambah kelam-kabut."

  Tolong la. Kalau nampak peniaga tengah kelam-kabut buat kerja, tolong jangan tambah kekalutan tu. Fahami la. Tangan kita ada 2 je, bukan 8.


KARENAH 6 : Apabila Customer Tak Reti Tuntut Barang.


  Kesian kat peniaga. Dah pilih-pilih barang, lepas tu cakap nak jalan-jalan dulu. Ok, kita bagi jalan-jalan dulu. Fikir nanti buang masa pelanggan. Tapi bila dah 2-3 jam, baru sedar pelanggan tak tuntut barang. Akhirnya? Kerugian. Peniaga balik kena makan barang yang dipilih pelanggan.

  Sadis kan? Aku just fikir. Wujud jugak la manusia yang tak bertamadun ni kan.. Dunia, dunia..


KARENAH 7 : Apabila Customer Mintak Kurang, Mintak Lebih.



  Sos nak lebih, plastik nak lebih, tapi bila nak hulur duit,

  "Ala, lebih kurang jela harga dia. Hehe."

  Haji bakhil alaf baru. Toleransi tu perlu ada dalam seorang peniaga, tapi bukan sampai merugikan bisnes sendiri. Tapi bila difikirkan balik, ada jugak manusia macam ni..

*********************************************************************************

  So, ini jela antara perangai customer yang aku pernah hadap masa meniaga dulu. Kita ambik yang jernih, yang keruh buat pengajaran.

  Kepada sesapa yang nak meniaga tapi tak kuat nak hadap ragam customer semua ni, pergi balik baca kitab perniagaan balik.

01/07/2012

Renungan Minggu Pengambilan Pelajar Baru di Kolej Matrikulasi.



Bismillah.

Dear journal,

Pergh, berkulat dah blog aku ni, segala makhluk dah melekat tanpa disedari. Apapun, sebelum aku mula, izinkan aku sampaikan berita gembira. Ayah dan ibu dah belikan laptop baru untuk aku, he he he. Ok fine, banyak assignment dan aku perlukan rujukan internet. KEPERLUAN!

Topik untuk harini agak santai, memandangkn aku pun baru nak asah tangan balik blogging ni. Aku nak cerita pasal hidup sebulan aku kat Kolej Matrikulasi Selangor. Tapi aku masih akan isi input, so pembaca takkan baca kosong.

yayasansofa.blogsome.com

Hari pertama, excited macam orang gila. Al-maklum la, budak tak pernah duduk asrama. Kemudian impian aku jadi mimpi ngeri bila kitorang kena buat Minggu Pengambilan Pelajar Baru seminggu. Percaya la, seminggu macam sebulan! Penuh seksa!

Mandi pun sehari sekali. Aku LANGSUNG tak makan nasi seminggu gara-gara kelam-kabut. Eleh, bukan aku sorang. Semua budak baru macam ni.


Tapi ada satu cerita menarik masa aku jalani MPPB.

Aku langsung tak bawak baju kurung. Aku hanya berbekalkan jubah dengan baju muslimah yang dipakai dengan kain. Masa minggu MPPB, kitorang kena berkumpul kat satu dewan. Tiba-tiba sorang akak, yakni fasilitator tegur aku.

Dia tanya kenapa aku tak pakai baju kurung. Aku kata, peraturan Matrikulasi tulis prempuan kena pakai pakaian sopan and perempuan muslim kena berkain. Pemakaian aku 100% menepati peraturan. Then dia tanya aku tak bawak baju kurung ke. Aku kata, aku tak bawak.

weheartit.com

Lepas dia ajukan soalan tak puas hati, dia terus bagi statement,

Adik, semua orang pergi kuliah pakai baju kurung. Mana boleh pakai baju ni. Lagipun kita kenalah pakai baju kurung, kita kan orang Islam. Barulah nampak sopan. Nanti pergi beli baju kurung kat pekan.”

Aku terkejut dengan pernyataan dia. Tapi aku senyum. Aku terus minta maaf berkali-kali sambil pegang bahu dia. Tapi dia terus berlalu pergi tanpa satu senyuman kat aku. Masa aku minta maaf pun dia membelakangkan aku dan pergi dengan muka tak puas hati.

And then, malam terakhir pelajar perempuan kena dera dengan semua fasilitator. Kenapa? Sebab akak fasiliator mengadu ramai pelajar perempuan tak hormat diorang, buat muka tak puas hati. Beberapa fasilitator lelaki menjerit-jerit dengan kasar kat kitorang sambil dera ramai-ramai.

Aku tersenyum lagi. Nak tau kenapa aku senyum?


Bila fasilitator kata baju kurung untuk orang Islam.

vladsokhin.wordpress.com

I cannot brain ayat dia. Habis, non-muslim yang pakai baju kurung tu? On the way nak masuk Islam ke? Kita kena reti bezakan budaya dengan agama. Sebenarnya, aku tau dia cakap melalut sebab dia penat dan dia tak puas hati aku dapat jawab semua soalan dia.

Sebab tu la Rasulullah SAW ajar kita untuk diam bila marah. Sebab bila marah, kita akan start cakap tanpa fikir. Yang peliknya, dia cakap seolah-olah aku pakai bikini je datang situ, langsung tak sopan. Walhal sebaliknya.

  Dan bila pelajar perempuan tanya pengetua matriks, dia kata pakaian bukan baju kurung tak salah, asalkan sopan dan muslimah kena pakai kain. So, apa point akak tu marah aku? Tapi takpe la. Aku maafkan. Mungkin dia tak tanya pengetua dulu.

  Cuma pengalaman ni buat aku angguk. Sekarang aku faham kenapa kaum lelaki yang boleh memimpin, bukan perempuan.


Bila fasilitator kata pelajar baru kurang ajar, tak hormat fasilitator.

Sepatutnya, sebelum kita hukum orang, TANPA BERAT SEBELAH, dia tanya dulu, ada tak fasilitator yang kurang ajar dengan orang lain. Semua benda jadi bersebab. Kalau dia tanya, aku la makhluk pertama angkat tangan.

Aku tak mengharapkan balasan kat akak yang tegur aku tu, tapi at least hormat sikit orang yang dah minta maaf. At least bagi satu senyuman atau at least tak membelakangkan aku bila aku hormat dia, minta maaf kat dia.

photosunion.com

What goes around comes around. Jadi, kalau fasilitator bersikap biadap, boleh? Kalau pelajar baru bersikap biadap, tak boleh? Kenapa? Sebab fasilitator berkuasa dan pelajar baru tidak?? Sebab fasilitator lebih berumur dan pelajar baru tidak?

Dan fasilitator kata, ada sorang pelajar batch kitorang kutuk sorang cleaner kat asrama. Jadi diorang hukum kitorang. Ironiknya, diorang taktau cerita panjang dan terus menghukum.

Sebenarnya cleaner tu bersikap biadap dengan parents kepada pelajar yang kutuk cleaner tu. Anak mana yang tak marah bila orang biadap dengan ibu ayah kita?

Tapi tak boleh bertindak melulu. Jangan terus menghukum. Kita still kena saling hormat.”

Lucunya, tindakan terburu-buru ni jugak dilakukan kat kitorang. Kita sama je, dua kali lima. Jadi tak perlu tunding jari kerana semua orang dalam dewan tu yang sebenarnya biadap.


Bila segelintir fasilitator lelaki menjerit-jerit dengan kasar kat perempuan time kena dera.

jameahmahmoodiyyah.blogspot.com

Bagi aku, part ni agak menyedihkan. Dan aku rasa kaum lelaki yang kasar macam ni memalukan Islam, memalukan baginda Rasulullah SAW. Kita renungkan balik cerita sangat popular, apabila Rasulullah SAW yang selalu disakiti oleh sorang perempuan tua apabila baginda berjalan depan rumah dia. Tapi Rasulullah hanya mendiamkan diri.

Sampailah satu hari baginda lalu depan rumah dia, tapi dia takde untuk sakiti baginda. Baginda Rasulullah hairan, dan dapati perempuan tu jatuh sakit.

Apa baginda buat?

Baginda tak balas dendam, tapi segera lawat perempuan tu dengan bawak makanan. Akhirnya, perempuan tu memeluk agama Islam sebab terharu dengan peribadi baginda.

Baginda tak pernah berkasar dengan kaum perempuan. Malangnya, harini kita tengok kaum lelaki muslim menjerit-jerit, siap sebut perkataan kurang enak kat orang perempuan. Persoalannya, PERLU KE?

  Mungkin, sebab perempuan pun sekarang dah jadi kasar, lontarkan perkataan kurang sopan jugak?


Apabila fasilitator tak puas hati pelajar baru buat muka.

primefox.com

  Ades. Yang part ni agak lucu jugak. Mungkin takde pengalaman jadi pengawas time kat sekolah, jadi kurang faham psikologi yang berlaku. Standard la bila kita jadi orang berkuasa, kena mengarah-ngarah, so orang buat muka.

  Even segelintir daripada kita, bila ibu kita suruh kita buat kerja pun kadang-kadang buat muka jugak kan? Walaupun ibu cakap baik-baik dengan satu senyuman.

  Apatah lagi sorang senior yang biadap, bermuka bengis mengarah-ngarah orang, mestilah akan buat muka. Yes, perlu matangkan lagi bab pemikiran tu. Lumrah manusia. Normal. 

  Kecuali kalau mungkin fasilitator selalu lontarkan senyuman? Mungkin boleh mengubah keadaan?


*********************************************************************************


  Aku tinggalkn post ni sebagai renungan bersama. Post ni bukan dibuat untuk kutuk suka-suka. Bagi aku semua ni kena jadikan pengajaran, lepas ni kita tak buat benda macam ni. Dan cerita fasilitator ni hanya untuk segelintir. Selebihnya, ada fasilitator yang sangat baik.

123muslim.com

Ada sorang fasilitator perempuan yang conduct koir kitorang. Comel sangat senyuman dia, baik sangat. Kalau marah pun sangat comel. Lagi sorang, yang rawat aku masa kaki aku terseliuh. Baik, lembut, sopan. Dia kata, muka aku mengingatkan kat sepupu dia yang belajar kat Mesir. Dan ramai lagi yang murah dengan budi bahasa.

  Hati aku yang panas terus sejuk bila dekat dengan fasilitator macam diorang. Tahniah sebab jadi fasilitator yang berjaya! Kepada yang terasa, jangan melatah tapi muhasabah.

Dan aku harap, aku takkan buat benda yang sama bila aku jadi senior di matrikulasi nanti. Sama-sama kita mintak jauh. Sama-sama kita jadi senior contoh lepas ni!


18/05/2012

Kolej Matrikulasi Selangor Dan Secebis Renungan.

Bismillah.

Dear journal,

  Pertama sekali, aku susun 10 jari tangan [Ok, aku ingat nak susun 10 jari kaki jugak, tapi agak tak sopan dan macam aksi lucah. Ok, sangat tak sopan.] kepada member-member Blogger yang tertanya-tanya mana aku menghilang, terutama si Penulis Misteri. Dia ingat aku sakit, hoho. Terharu.

  Sejujurnya, aku tengah buat preparation ke Kolej Matrikulasi Selangor pada 28 Mei ni. IPTA? Aku dapat tawaran UiTM - Diploma Sains Perladangan. Hmm, aku taktau kenapa, tapi aku nak jugak duduk dengan tumbuhan, haiwan. Tapi ayah aku tak kasi. Ok la, fine.

InsyaAllah, tempat aku bakal tuntut ilmu!
eyesofq.blogspot.com

  Dan untuk pengetahuan semua, aku takde laptop. Dan aku ada request nak laptop, tapi ayah aku tak kasi. Dia suruh aku tengok dulu keadaan asrama macam mana. Aku rasa, aku nak cakap kat dia, aku nak cuba hidup tanpa laptop.

  Somehow, aku rasa semua ni ada hikmah. Dah tiba masanya aku hidup macam pelajar asrama. Tak banyak benda sia-sia yang aku buat. Aku nak betulkan niat aku pergi sana dulu. Aku yakin, semua yang jadi takkan sia-sia.

  Apapun, kat sana ada komputer lab. Maybe ada time limit, tapi insyaAllah, itulah yang terbaik. Ada time limit, aku gunakan masa tu untuk update blog ni dengan entri yang berfaedah. Itu sudah pasti.

Berlari mengejar.. Batang kayu?
imgfave.com

  And yes, aku ingat aku nak 'berhijrah' lagi.

  'Hijrah' apa tu

  Aha, biarlah rahsia.. Tapi sejak dulu lagi, 'hijrah' tu bermain-main dalam otak aku. So tahun ni aku dah buat wishlist! Aku nak perbaiki diri aku lagi and jadikan aku setapak untuk masuk fasa 'hijrah' tu, insyaAllah.

  Aku bagitau korang, dengan niat mengajak sama-sama berhijrah dalam apa jenis bentuk pun dalam hidup masing-masing. Dan yup! Dengan niat, doa' kan la aku, mudah-mudahan dipermudahkan niat aku tu. Walaupun korang taktau apa benda aku ngomel ni, haha!

  Maybe ini entri last sebelum aku masuk asrama. Aku nak prepare kan diri aku dari segi fizikal, mental, dan rohani. So, aku nak rehat-rehat kejap. Korang tak marah kan? Nanti dah sampai sana aku update! Kalau ada hantu, lagi cepat aku update, haha!

'Bidadari dunia tidak memandang dan tidak dipandang.'
mygj.net

  Kepada member Blogger, ingatlah bahawa aku selalu ingat kat korang. Sebab korang la, blog aku hidup. Ini bukan cerita nak kasi kipas kosong, tak. Ini cerita betul. Jadi, aku ucapkan terima kasih kerana tarbia'h aku selama ni. Tanpa korang, apa la sangat blog aku ni.

  Sebelum aku log out, aku nak kongsi satu pemikiran.

  Sayyidina Umar bin Al-Khattab RA pernah menyatakan,

  "Lelaki yang berjaya itu dilihat dari dua perkara. Pertama, siapa ibunya dan yang kedua, siapa isterinya."

  Cuba tengok ibu kita. Cuba tengok isteri kita, KALAU ADA. Kalau perempuan, cuba tengok diri masing-masing. Renung-renungkan. InsyaAllah entri seterusnya akan diperkuatkan lagi kenyataan ni.

04/05/2012

Karenah Perempuan #1

Bismillah.

Dear journal,

  Tak kira la perempuan sebagai anak, sebagai mak, sebagai kakak, sebagai member, or even sebagai girlfriend atau isteri, pernah tak berlaku insiden macam ni dalam hidup korang?

  Dan untuk laki, pernah tak korang terkena situasi macam ni?









DAN, situasi ini.




    
  Kesimpulannya, orang perempuan ni sebenarnya golongan yang suka memujuk dan dipujuk.

  Kepada lelaki yang tak pernah terkena, korang bakal terkena, wakaka! Kecuali kalau korang gay. Atau korang jumpa perempuan yang terlalu matang.

  Jap, orang perempuan ada ke yang jenis takde dalam situasi kat atas ni?
   


02/05/2012

Dosa Halus : Jadi 'Orang Tengah' Dalam Facebook.

Bismillah.

Dear journal,


NOTA : Siapa rasa diri dia Islam dan ada Facebook, tolong baca sampai habis. Jangan baca separuh, terus nak hentam aku. Aku dah explain semua kat sini. Jangan remehkan benda yang bakal menyusahkan kita. 


  Orang tengah?

  Orang tengah macam mana tu?

  Kita dah tutup aurat dalam gambar Facebook. Apa lagi tak kena? Ok, so apa yang jadi 'orang tengah' pulak ni?

  Benda ni sebenarnya aku tak sedar, tapi aku tersedar bila ada member aku dalam Facebook yang ADD FRIEND members perempuan aku, walhal masing-masing duduk jauh. Kiranya member aku ni pakai ADD jela. Yang pasti, member aku yang ADD ni lelaki, dan korang tau-tau jela ada segelintir FRIENDS kita ni, tak menutup aurat.

  Tapi dalam entri ni tak bermaksud orang tak menutup aurat, kita boikot diorang. Even yang menutup aurat melakukan aksi 'ngeri' pun gambarnya masih ragu-ragu dan takut menimbulkan syahwat terhadap laki yang tengok.

  Seburuk-buruk pun seseorang, kita sebagai ummat Islam sepatutnya buang sikap prejudis. Terima la hakikat manusia ni berbeza dan hidayah datang dengan cara dan masa yang berbeza. Kita hanya mampu nasihat dalam hikmah dan mendoa'kan masing-masing.

  Jadi, kita lindung diorang. Kalau kita mampu dan rela untuk menutup aib orang lain, insyaAllah, Allah akan tutup balik aib kita satu hari nanti. Antara faktor yang boleh jadikan kita 'orang tengah' dalam Facebook dan terdedah dengan dosa halus adalah :



1. Senarai FRIENDS Dalam Profile Facebook Kita.

Gambar yang ditunjuk 100% bertujuan untuk dijadikan contoh,
bukan perlian atau niat menjatuhkan.
Err, gambar yang tak tutup aurat telah aku gelapkan.

  Untuk pengetahuan semua, terdapat spesies manusia yang suka tengok FRIENDS orang lain. Ada sesetengah lelaki akan cari perempuan cantik untuk ADD. Dan aku tak nafi, ada segelintir perempuan yang cari lelaki hensem untuk ADD.

  Bayangkan, orang yang masuk profile kita je, dia akan ternampak gambar member kita tak tutup aurat. Lepas tu dia terus ADD member kita. Kat sini, kita dah jadi 'orang tengah'.

  Jadi, aku nak ajak, tolonglah hide kan FRIENDS kita. Inilah tanggungjawab kita sebagai ummat Islam yang menggunakan Facebook. Janganlah kita 'bantu' keluarga/member kita terdedah daripada masalah ni.


2. Gambar-gambar Dalam Photos Of You.


  Selain tu, aku perasan FACEBOOK-ER ni bila dah bergambar, suka tag orang. Lepas tu terpampang gambar tag dalam profile Facebook kita. Apa salahnya tag member kan? Tak salah kan? Lagipun kita tutup aurat, takkan tak boleh?

  Memanglah kita dah sempurna tutup aurat, tapi ada sesetengah member kita pulak tak menutup aurat. Takkan la kita nak selamatkan diri kita je? Sikit sebanyak kita adalah 'orang tengah' jugak.

  Masalahnya, yang masukkan gambar tu member kita, kita tak boleh delete. Jadi kita boleh remove gambar tu daripada profile kita. Nanti bila orang masuk profile kita, takde la kita jadi 'orang tengah' yang dedahkan aurat orang lain.


3. Gambar Yang Kita Tangkap.

Oleh kerana rasa ngeri nak letak gambar orang, maka aku
letak gambar ni jela ya.
thebeautyofislam.tumblr.com

  Ada sesetengah gambar yang kita tangkap, memang takde muka kita langsung atau muka kita ada, menutup aurat. Tapi malangnya partner yang bergambar dengan kita tu tak menutup aurat. Jadi kat sini kita dah terdedah dengan jadi 'orang tengah'.

  Sebab tu la siapa yang nak jadi photographer, perlu peka dan sensitif tentang benda ni. Kalau dalam Facebook, elok la kita jangan letak gambar yang tak menutup aurat. TERMASUK gambar bukan diri kita, tapi orang lain yang tak menutup aurat jugak.

  Tak kisah la gambar kita tak kenal ke, artis ke, gambar K-Pop, J-Pop, M-Pop, dan segala -Pop ke. Kita tetap jadi 'orang tengah'.


*********************************************************************************

  Aku tau, mesti ada segelintir yang baca akan keluarkan statement kat bawah. Maka, aku dah prepare nak jawab.


*********************************************************************************



"Alahai, benda remeh macam ni pun boleh masuk line jugak kan?"

styledip.com

    FIRST, benda yang remeh ni la akan jadi penyumbang peratus kita masuk neraka esok. Kita tengok drama wayang semua. Bila dalam saat genting, manusia akan saling salahkan. Tak terfikir pulak bila kita nak menghadap mahkamah Allah kat padang Mahsyar nanti?

  Mesti masing-masing nak selamatkan diri. Masing-masing nak pertahankan diri. CONTOHNYA,

  "Sebab dia la, dosa saya makin bertambah! Dia tunjuk gambar saya dalam Facebook dia, orang ajnabi pun tengok. Bertambah la dosa saya!"

  "Kenapa pulak saya? Kamu yang tak menutup aurat! Jadi, bukan salah saya. Dosa tanggung masing-masing."

  "Tapi tanggungjawab kamu sebagai orang Islam untuk lindung sesama Islam kan? Kamu tak nasihat saya, dan saya taktau kalau kamu pernah doa'kan saya. Sekarang saya dikira teraniaya. Dan kamu yang menganiaya semua orang yang dapat dosa sebab gambar kamu."

  And then, dapatlah balasan yang setimpal sebab kalah kat mahkamah. Atas sebab? Tak bertanggungjawab sebagai sedara sesama Islam.


"Penulis ni memang tak open langsung la. Kalau ada gambar sedara aku tak tutup aurat, takkan aku nak delete jugak? Apa pulak cakap dia nanti?"

beautifulgirlphoto.info

  Semata-mata nak jaga hati sedara semua, kita perlu dedahkan aurat diorang? Aku tak faham kat mana nilai SAUDARA tu kalau kita bagi alasan macam ni. Open tak open cerita nombor dua. Banyak benda lain kita boleh open, tapi bukan dalam hal ni.

  Pilih, sama ada nak jelaskan kat sedara tentang sebab kita delete gambar-gambar atau delete dan senyap. Senang je. At least, kita dah mainkan peranan kita dalam bersaudara. Jangan kita tau nak seronok tapi esok terkantoi sama-sama macam persoalan yang pertama tadi.



"Macam mana aku nak promote photography aku kalau ketat gila syarat, tak boleh dedahkan aurat orang?"

Ada orang kata gambar ni tak tutup aurat. Yakin ke orang dewasa tu perempuan?
Zaman sekarang ramai je orang laki rambut panjang.
Dan naik ke syahwat laki tengok gambar ni? Langsung takde point ya.
Lain kali aku kena buat entri pasal ni pulak la nampaknya.
weheartit.com

  Jadilah photographer yang bertamadun dan berjiwa Islam. Rezeki Allah yang bagi. Kalau kita ada prinsip, insyaAllah rezeki kita akan terbentang luas. Percayakan Allah. Tepuk dada tanya iman.



  "Ala, kalau aku hide semua ni pun, orang boleh cari, boleh tengok jugak. Tak dapat elak."

  AT LEAST, kita dah usaha sesuatu. AT LEAST, kita dah 80% tolong diri kita, tolong orang lain. Yang cari, yang tengok tu, terpulang kat diorang. AT LEAST kita takde dalam list 'orang tengah' dah. Daripada orang yang banyak bagi alasan tapi AT LEAST tak buat apa-apa?



  "Baik kau tak payah pakai Facebook."

vivresimply.blogspot.com

  Facebook sekarang perlu untuk aku berhubung dengan member lama semua. Dan Facebook boleh hubungkan aku dengan info terbaru. Yang baik kita ambik, yang buruk kita elakkan. Habis cerita.

  Tak payah nak perli kalau tak suka. Aku cuma sebarkan sebagai peringatan untuk diri aku, sambil tu ajak pembaca berfikir jugak. Lebih baik diam daripada komen benda tak berguna macam tu.


NOTA : Hati-hati kepada para Blogger jugak. Elakkan daripada letak gambar tak sepatutnya dalam blog kita. Sebab ramai orang yang akan tengok nanti. Nanti tergagap nak jawab depan Tuhan.

01/05/2012

7 Blogger-Kena-Kipas Bulan MEI!

Bismillah.

Dear journal,

  Start bulan ni, aku nak mula kenalkan 7 Blogger tiap-tiap bulan yang bagi aku memang terbaik. Dari segi apa? Banyak benda, tapi aku akan bagitau sikit-sikit sambil perkenalkan diorang.

  Yang tak famous layak disokong untuk jdi famous, dan yang famous layak disokong untuk jdi famous amos, wakaka! Tak kisah la. Yang penting disebabkan diorang, aku seronok blogging. Dan aku akan pastikan diorang ni berbaloi untuk penyinggah aku Follow diorang.

NOTA : Aku akan letak diorang ni kat bloglist special aku dalam sebulan sebagai tanda sokongan kat diorang. Diorang kena kipas sekali seumur hidup la, wakaka! Aku nak perkenalkan Blogger best yang lain jugak nanti.


*********************************************************************************


1. Apple.

http://bwerking.blogspot.com/

  Kalau korang tengok kaki komen blog aku, dia la nombor satu and komen entri aku dari mula aku blogging. Aku bukan nak puji pasal dia kuat komen blog aku, tapi komen dia berkualiti. Tak percaya cuba check.

  Blog dia banyak kupas pasal isu sosial dan benda yang kita tak pernah dengar sebelum ni dalam masyarakat. Sebenarnya blog dia interesting untuk orang yang suka tau pasal psychology masyarakat.



2. Lady Milo.

http://lady-milo.blogspot.com/

  Sis ni bukan Followers aku dan aku taktau la kalau dia pernah terjah blog aku. Itu aku tak peduli. Yang pasti, personaliti dia sangat menarik aku. Carutan dia pun bila baca ada point, wakaka!

  Blog dia cerita pasal life dia, tapi masih bukan cerita kosong. And sis ni kahwin dengan samurai Jepun, wakaka! Serius.



3. YM. Bundle.

http://pablodeaskoba.blogspot.com/

  Aku taktau la apasal ada bundle. Bro ni ada pengalaman kat downtown kot, wakaka! Apapun, first time aku masuk blog dia, aku suka. Sebab dia laki yang berprinsip dan benci 'I follow you, you follow me'.

  Dalam blog dia memang banyak mengutuk, haha! Tapi apa yang dia kutuk tu logik dan kadang-kadang perlukan someone untuk tegur. Tapi teguran dia memang sentap. Terbako. Yang pasti, dia tak peduli.



4. Lisanul Hakim.

http://lisanul-hakim.blogspot.com/

  Sejujurnya aku takut nak cakap panjang lebar dengan bro ni mula-mula, sebab dia pelajar Al-Azhar kat Mesir sana. Manalah tau dia akan sound aku sebab kureng menepati muslimah yang lembut, haha! Tapi lama-lama bila aku rajin jenguk dan tegur blog dia, rupa-rupanya bro ni seorang yang mesra dan sporting. Fuh, lega.

  Aku suka datang blog dia, sebab blog dia walaupun banyak maklumat berunsur Islamik jenis salin balik, tapi bro ni dapat dari pelbagai sumber. Kiranya tak penat aku nak terjah semua website. Cukup aku tengok blog bro ni je. Takpe, bro ni sentiasa meninggalkan kredit dan sumber asal.



5. Encik H.

http://penulis-misteri.blogspot.com/

  Mula-mula aku kenal dia sebagai Penulis Misteri. Dia agak ramah berbanding blog dia yang lebih kepada tema 'kesunyian', wakaka! Dia kata satu hari nanti aku akan tau identiti sebenar dia. Pergh, merungkai alam Misteri Nusantara, wakaka!~

  Apapun, blog dia lebih bertemakan.. Buat masa sekarang, macam kesunyian je? Tapi yang aku suka, dia berterus-terang. Ceh, mentang-mentang misteri, dia hentam saja apa yang dia nak luah. Tapi aku respect bro ni. Tak semua laki akan cerita pahit hidup diorang.



6. Clive.

http://byclive.blogspot.com/

  Bro ni pun dikira baru jugak dalam hidup blogging aku. Tapi bro ni pun kalau komen, dia suka bagi pandangan yang bernas. Kira tak kosong la jugak bila dia dah start komen.

  Apa yang menarik, blog dia. First, walaupun bahasa Inggeris, tapi bahasa mudah dan sedap mata nak baca. Second, entri bro ni banyak benda yang buat aku,

  "A'ah la. Tak terfikir pulak."

  Dia suka cerita random issues, tapi lebih kepada karenah masyarakat. Kot. Buat masa sekarang yang aku ikuti blog dia la.



7. Muttallif.

http://i-think-of.blogspot.com/

  Yes, bro ni pun baru aku kenal jugak. Tapi komen dia kat blog aku sama, berguna. Kira kalau ada topik yang dia rasa patut lontar pandangan, dia bagi. Kalau tak perlu, dia still comment jugak. Aku taktau kenapa, tapi aku suka cara orang komen berkualiti ni.

  Apapun, blog bro ni random. Baru-baru ni setahu aku pasal cloud... Cloud what? Oh ya, cloud computing. Yakni benda yang aku tak pernah tau. Dan ada jugak tips pasal kehidupan, semangat, kepimpinan. Bergabung la jugak.

  Yang pasti, bro ni pencinta Tatabahasa, ekekeke!


*********************************************************************************


  So, inilah dia 7 Bloggers yang aku rasa, well, puas hati feature diorang dalam blog aku untuk bulan MEI ni. Aku akan terus cari lagi Blogger yang patut kena kipas macam diorang ni, wakaka!

  Maafkan aku ya kalau nampak macam pelik, banyak Bloggers laki, cuma ruang pengisian tak mengizinkan dan kalau korang perasan, ruangan Mei ni aku lebih cakap pasal Bloggers yang leklek, dan semua orang tau laki bila blogging, err, lagi leklek. Kot?

InsyaAllah minggu depan aku dapat tunjukkan sis-sis Bloggers yang berkualiti. Lagipun tak perlu la aku kipas dengan niat jahat. Siapa nak jaga hero kerinting aku nanti kalau bukan aku, muahahaha!~

  Oh ya! Aku gagal dapat tawaran IPG. Takpe, takpe. Bukan rezeki aku la tu. InsyaAllah tinggal keputusan UPU. Kalau tak dapat UPU, nampaknya aku kena campak la dalam Matrikulasi.

30/04/2012

Cara Buat Fanpage Facebook.

Bismillah.

Dear journal,

  Harini aku nak bagi cara untuk buat fanpage sendiri kat Facebook, haha! Agak susah bagi aku masa mula-mula nak explore cara nak bikin. Apapun, check it out! Mana yang dah tau, sila skip je sampai habis, okey? Ada benda aku nak cakap jugak.


LANGKAH 1 : Click Kat ACCOUNT SETTING.

Kat sebelah HOME tu je.


LANGKAH 2 : Scroll Bawah Sekali, Ada Create A Page.

Warna merah tu ha.



LANGKAH 3 : Pilih Kategori!

Ada banyak, tapi nak senang pilih COMMUNITY. Lepas tu korang kena isi maklumat
penting dalam PAGE tu. Isikan mana yang mampu, ok!




LANGKAH EXTRA : Cara Letak Page Untuk LIKE Kat Blog/Lain-lain.

Nanti korang akan dapat ADMIN PANEL lepas dah buat page korang.
Then, klik kat MANAGE.
Then, klik kat EDIT PAGE.

Dah besar-besar dah kasi bulat tu. Klik situ.


Ada banyak plug-in korang boleh tengok.
Tapi kalau nak betul-betul ala fanpage tu,
klik kat LIKE BOX.

Lepas korang klik GET CODE, akan keluar banyak jenis kod.
Paling mudah, ambik kod IFRAME.




  Ok, so alang-alang tu LIKE la fanpage ni eh, wakaka! Page ni dibikin pun untuk mudahkan orang lain contact aku dan kalau aku nak mintak pandangan, bagi pandangan, kongsi maklumat, mudah sikit kan?

  Apapun, in real life, aku sedang tunggu detik debaran pukul 2.00 petang ni. Keputusan temuduga jadi cikgu. Hmm.. Entah la. Aku redha jela dengan ketentuan Ilahi. Kalau takde rezeki, aku tunggu lagi keputusan UPU. Dah takde choice, Matriks la.

  Sebenarnya aku agak down ni, tapi hero kerinting dah taskirah aku, bagi semangat, terus tersedar, wakaka! Terima kasih ya. *Kelip-kelip mata. Tutup muka, blah.*

  Apapun, terima kasih sangat-sangat kepada readers yang doa'kan aku. Semoga korang semua sentiasa bawah rahmat Yang Maha Esa. Hidup mesti diteruskan! Usaha!