06/03/2012

7 Cara Buat Kanak-Kanak Dekat Dengan Kita.

NOTA: Post ni agak panjang, so baca ikut tekak korang. Kalau korang betul-betul nak menuntut, sila baca semua.


Dear journal,

  Aku yang sempoi, aku yang terlebih ramah, aku yang kasar.. Kau fikir aku ni disukai dan menyukai kanak-kanak ke?

  Sah. Kau salah.

  Aku suka budak-budak and statement ni buat aku sendiri terkejut. Dulu aku tak suka sebab diorang ni kuat merajuk, kuat merengek. Sakit jiwa aku. Aku pernah terfikir kalau ibu aku lahirkan anak sorang lagi, aku kasi Smackdown dia kalau bagi aku pening.

  Tapi Tuhan kasi pinjamkan satu bakat kat aku. Aku boleh kasi budak-budak suka aku. Kalau sedara-sedara aku dah blur nak pujuk anak-anak diorang, diorang mintak tolong aku. Tapi aku bukannya ahli sihir, terus boleh kasi budak suka aku. Ada cara dia. And harini aku nak kongsi dengan korang. Mudah-mudahan korang bakal jadi family members, parents, or even komuniti yang bijak bab budak-budak.


1. Muliakan Budak-budak.

ideaforkids.com

  Budak-budak ni bebas dosa, suci, tak ternoda. Yang buat perangai diorang buruk sebab persekitaran, didikan parents, and kawan-kawan diorang. Badan kita ni macam magnet sebenarnya. Kalau kita fikir budak-budak ni buruk, then buruk la jugak pandangan diorang kat kita. Mula-mula tetapkan hati kita, pandang diorang sebagai satu insan yang mulia. Dan first step ni dah mudahkan next step!


2. Bagi Sepenuh Perhatian.

desianin.blogspot.com

  Bila budak-budak cakap, reply sungguh-sungguh. Kalau kita reply sampai kita-kita sekali dah jadi budak-budak, go on. Diorang lagi teruja. Bila diorang ajak main, kita mainlah dengan dia. Bila diorang nangis, kita jangan membentak. Ada sebab dia buat macam tu. Bila dia degil pun jangan bentak. Ada sebab. Layan je apa diorang nak. Diorang ni sebenarnya tak reti nak express feelings diorang. So, 1001 cara diorang nak tarik perhatian kita. Aku teringat lagi satu iklan Petronas ni. Karenah ringkas seorang anak.

“Ayah, burung apa?”

“Burung murai.”

  And si anak tanya berkali-kali kat ayah dia, tapi ayah dia tak bengang. Sebaliknya dia jawab dengan penuh kasih sayang. Serius iklan tu kasi orang nangis. Semua ni tinggalkan kesan besar kat seorang budak. Ingat, memori yang paling kuat adalah zaman budak-budak.


3. Banyak Sentuh, Banyak Usap.

resepibahagia.blogspot.com

  Korang fikir suami isteri je ada ‘feel’ bila sentuh? Budak-budak lagi feel, tau.

Wei, aku dah bagi perhatian. Tapi kadang-kadang dia nangis, dia taknak jugak dengar cakap aku?”

  Yes, kita kena pandai teknik ni. Ok, aku bagi tips untuk tiap-tiap situasi. Tapi tiap-tiap budak ragam lain. Kita kena bijak olah idea ni.

-          Time budak tu menangis.
iwandahnial.wordpress.com

Jangan pujuk dia. Biar 5 minit. Then kita datang, pandang dia. Usap kepala dia lembut-lembut, kesat air mata dia, peluk dia. Kasi dia feel kita. Barulah pujuk dia elok-elok. Kita pujuk pakai mulut, tu simpati. Kita pujuk pakai gerakan dan sentuhan, tu empati. And empati ni the most strongest feelings yang susah nak cari. Sebab simpati yang disertai dengan ‘feel’ dia.

-          Time budak tu merengek something.

kidsfreeactivities.com

Mesti ada sebab. Contohnya dia nak susu ke, air ke, kita angkat punggung bagi jela. Tapi kalau dia merengek nak mainan ke apa, kita belikan. TAPI. Cakap dengan dia, kena jaga elok-elok, kita beli sekali je. And make sure kita bawak sekali mainan tu kat mana-mana, bagi dia beringat. Kalau dia nak mainan baru, ingatkan dia balik time beli previous toys. Yang korang pun, janganlah beli mainan besar sangat. Pandai-pandai la. Ingat, time beli kita kena senyum, usap kepala dia. Time dia demand mainan lagi pun kita senyum jugak sambil cakap,usap lagi kepala dia. Tunjukkan yang kita sayang dia walaupun tak semua kehendak dia kita turutkan.

  Dan jangan lupa puji dia bila dia buat something yang bagus. And kalau dia terikut perangai buruk kita, nasihat elok-elok, and ngaku kesalahan kita sekali. And ajak berubah sama-sama. Contohnya,

Kita : Ish, bodoh lah jam ni.
Budak : Bodoh la.
Kita: Eh! Alamak, salah cakap la. Tersilap la. Tak baik kan cakap bodoh. Lain kali kita jangan cakap lagi tau.

  Kita kena bagitau budak tu yang cakap perkataan tu buruk. And mengaku. And never repeat banyak kali. Kalau tak nanti dia akan ikut jugak, repeat banyak kali. And yet, kalau kita jenis cepat marah, panas baran.. Believe me, budak-budak tu akan ikut jugak style kita.


4. Ajak Budak-budak Solat.

waislama.info

  Budak-budak = Suci
  Suci + Solat = Allah mudah lindung hati dan diri.

  Yes, it works. Kalau budak-budak nakal, kita ajar dia solat. Tapi kita-kita sekali kena solat. Jangan main ngarah je, tapi diri sendiri tak buat. Aku ada experience dengan sorang budak nakal ni. Gaya cakap, gaya perbuatan dia nampak sangat kasar untuk seorang budak. Kira boleh jadi bad influence. Time tu aku tengah jaga ramai budak-budak, so aku ajak ambik wudhuk. Tiba-tiba budak ni kata,

Ala, dah tau dah macam mana nak ambik wudhuk. Saya sekolah tahfiz. Dah pandai dah.”

  Aku pandang dia. Aku senyum and replied,

Ohh.. Baguslah kalau macam tu dah tau.”

  So aku biarkan dia sorang-sorang depan tandas, aku ajar budak-budak lain ambik wudhuk. Meriah jugak tandas time tu. Budak-budak suka belajar benda baru. Then bila aku pandang muka dia, muka dia macam nak join sebab nampak seronok. Tapi dah terlepas cakap, dia tak dapat buat apa-apa. Bila semua dah selesai, aku panggil dia. Aku ajar dia berwudhuk jugak. And tiba-tiba gaya cakap, gaya perbuatan dia bertukar. Dia sebenarnya budak baik.

pastiwp.wordpress.com

  Malangnya time nak start solat, kakak dia dah suruh dia balik. Gaya kakak dia mengarah pun agak kasar, jadi tiba-tiba dia bertukar jadi kasar balik. Dia mengamuk dan terus keluar rumah. Aku teruskan solat dengan budak-budak lain. Jangan lupa lepas solat, salam, cium, peluk diorang. Kita akan rasa connection yang kuat.

  Ingat, kalau budak-budak ni berjumpa, mestilah jadi nakal. So asingkan tempat solat diorang. Dan kalau diorang still degil, main-main, ingatkan diorang.

  “Kita kan nak hadap Allah ni. Nanti main-main, Allah mesti marah, kan? Allah marah kita nanti, kita masuk neraka tau.”

  Kita jangan fikir syurga, neraka ni tak sesuai untuk kanak-kanak. Itu semua mengarut tahap gaban. Sepatutnya dari mula lagi kita kenalkan, supaya diorang beringat sampai ke tua. Sebab diorang taktau hal-hal ni la diorang makin besar makin melampau.

  Aku teringat lagi time tengah lepak dengan cousin aku umur 4 tahun. 4 tahun dah pakai tudung tau. Tiba-tiba ada lelaki bukan mahram nak datang rumah. Aku terus ajak dia teman aku ambik tudung.

  “Kakak Wani nak pakai tudung, ada orang laki datang la. Tak boleh nampak rambut.”

  “A’ah, kena pakai tudung. Nanti Allah tarik rambut kan.”


5. Jangan Marah, Jangan Jerit.

crestock.com

  Maksud aku bukan manjakan diorang sampai esok pijak kepala. Bukan. Teknik ni digalakkan untuk 6 tahun ke bawah. Ada sesetengah budak lagi dimarah, lagi dia memberontak. Mana tak nya, kita marah dia depan khalayak ramai. Budak-budak pun tau malu. Kalau kita kena marah depan orang pun kita rasa nak baling batu kat orang tu. Kita pergi kat dia, kasi bisik, nasihat elok-elok. Hati budak ni lembut, mudah terima. Asalkan pendekatan yang lembut. And make sure kita keep on nasihat dia kalau dia buat lagi. Manusia ni pelupa.

  Dan untuk budak sekolah. Aku ada teknik best. Teknik ni parents aku guna and ada ibu-ibu mithali kat luar sana buat jugak. Serius, bukan buat cerita. Kalau budak tu buat silap, kita nasihat elok-elok DAN bagi amaran kalau diulang, siap. Kalau diorang ulang jugak, kita hukum dia.

  Contohnya ibu aku. Masa kecik-kecik aku kuat mencarut. Pengaruh kawan-kawan and persekitaran aku. Ibu aku dah bagi amaran. Aku buat jugak. Dia tak cakap banyak, dia ambik cili api, tonyoh kat mulut aku. Aku menangis bagai nak gila. Dia biar je aku nangis. Bila dah malam, aku nak tidur, dia datang kat aku, selimutkan aku, usap aku, cium aku, temankan aku tidur. Diam-diam aku nangis lagi. Bukan sebab marah, tapi sebab aku baru sedar aku buat silap and ibu aku hukum aku bukan sebab benci aku.


biliksebelah.wordpress.com

  Ingat.
  Amaran, hukum, kasih sayang.

  Tak perlu jerit-jerit, tak perlu maki-maki, tak perlu marah-marah. Hukum terus, bagitau apa silap dia, blah, tak payah banyak cerita. Cukup time dia dah tenang, guna teknik nombor tiga. Kalau korang fikir cara ni kejam, terpulang. Tapi ingat, bila dia dah jadi remaja baru kita nak pukul dia, susah dia nak terima pengajaran dah. Cara didik remaja lain, budak-budak lain. Percaya la. Aku dah besar panjang, tapi aku makin sayang family aku. Member-member aku yang perangai tak melampau pun kena didik macam ni. Kecik-kecik banyak kena hukum, tapi dah besar sayang family.


6. Banyak story-telling.


speakingchannel.tv

  Masa kecik-kecik aku suka dengar cerita. Bila dah besar aku suka sebarkan cerita. Paling bagus cerita teladan, cerita nabi-nabi, terutamanya sifat, sunnah baginda Rasulullah SAW. Sebab sifat-sifat terpuji kena diterap sejak kecik. Budak-budak akan makin suka kita. Dulu first time aku guna cara ni, budak-budak memang suka dengar cerita. Bila aku jumpa diorang lagi, diorang ramai-ramai keliling aku, duduk dengan aku, and mintak aku bercerita lagi macam sebelumnya.

  Kita dapat sebarkan ilmu and untuk orang Islam dapat sebarkan sunnah, peraturan, cara orang Islam untuk budak-budak ikut. Budak-budak pun suka sebab hati diorang masih suci, senang nak terima.


7. Jadi role-model.

lurim.blogspot.com

  Jangan sekadar cakap, tapi tak reti nak buat. Budak-budak sentiasa memerhatikan telatah orang dewasa and diorang akan ikut. Kalau kita buang sampah merata-rata, diorang pun akan ikut. Kalau kita caci maki, diorang pun akan ikut. Amalkan cakap ‘terima kasih’. Kalau nak mintak tolong guna perkataan ‘Tolong’, jangan main ngarah je. Benda ni aku perhatikan je kat budak-budak. Serius, budak-budak ni terlalu suci. Kita yang mengotorkan diorang.


  Setakat ni, itu jela tips-tips yang aku boleh bagi. Aku bukan seorang ibu, tapi aku bakal jadi seorang ibu. And aku tau dah besar nanti aku kena tolong suami aku kendalikan anak-anak dengan bijak. Walaupun aku masih muda, aku percaya walaupun aku takde anak lagi, tapi anak aku akan ikut jejak langkah dan perangai aku harini.
  


13 comments:

  1. entry yang menarik, well done! tapi tak boleh apply kat tina, wafi.

    ReplyDelete
  2. Tina tu dah kategori remaja, kena gunakn pndekatan lain.
    N Wafi tu trlalu istimewa, kna fkir cra yg lgi unik. Btw, truskan usaha kmu!

    ReplyDelete
  3. budak x suka kat saya, sebab saya garang..heheh

    ReplyDelete
  4. kay masingan :
    Lembut-lembutkan la mana2 yg patut tu.. :)

    ReplyDelete
  5. hehehee.. nice sharing :D

    ReplyDelete
  6. Hee, thanks for reading!

    ReplyDelete
  7. Perkara paling asas tentang kanak-kanak yang kita harus tahu ialah mereka juga boleh berfikir. Bila mereka ketawa, kita harus cuba kenai sumber tawa itu. sebab alat permainankah, sebab kita wat mke lawak hodoh kah, atau kita sekadar mengangkat mereka tinggi sambil melakukan bunyi "wuuuu.." serupa kapal terbang.
    Bila mereka menangis, mereka sedang memberitahu sesuatu. mereka dalam kesakitan kah, mereka inginkan perhatian atau mereka merasa bosan.

    Saya selalu menjaga kazen2 dan kadang2 anak buah yang bayi, budak setahun dua atau tadika. Ketika bayi, bunyi-bunyian dan juga pengelihatan memainkan peranan penting. Sekitar 3-4 tahun, mereka ingin mengenal sesuatu tak kira benda apa sekalipun (walau tahi cicak sekalipun!) 5 tahun, mereka kenal dan mereka ingin anda tahu bahawa mereka juga tahu (kadang2 ada yang seawal 3 tahun dah mendahului pencapaian biasa. jadi mereka akan bawa anda untuk melihat, atau mencuba hal2 yang orang dewasa lakukan dan sebagainya.
    Namun, kesemua ini boleh dirumuskan dengan satu perkara, mereka ingin merasa seronok. bayi menangis kdg2 kerana lampin basah dan dia merasa gatal. ganti dengan lampin baru dan kejap lagi mereka ketawa. Beri susu bila mereka lapar dan kejap lagi mereka ketawa. Bawa mereka melakukan aktiviti yang anda buat dan mereka ketawa. Ketika kecil, segalanya adalah mudah, dan ianya seronok bagi mereka. Wujudnya manusia yang teruk dan merosakkan minda si kecil ini akan mengubah hidup mereka selamanya. Sebab mereka boleh berfikir.
    Panjangnya.. Sbnrnya bole lbh pnjg lagi tp macam gila kuasa da sy ni. Huhu.. tp baguslah wani sukakan kanak2. kerana mereka akan sukakan wani balik. Lol.

    ReplyDelete
  8. Hmm.. Pnjelasan yg jelas dengan cntoh yg baik. Serius, ni namanya bro mmg dh slalu sgt jaga budak, smpai tau tahap2 ikut umur diorg kan, haha!

    Apapun, btul, knak2 ni mudah. Mudah gelak, mudah nangis, mudah emosi. Kita yg dewasa ni je mampu kawal perasaan tu, kena pndai maintainkan.

    Serius pnjang, tapi prkongsian ilmu ni bgus. :) Yup, sy pun hrap diorg suka kat sy la, haha!

    ReplyDelete
  9. tip2 yg sgt2 bguna.. sy sgtlah xpandai dgn budak2, terutama kalau diorang ni menangis melalak..

    ReplyDelete
  10. budak2 suka orang yang baik hati.

    rasanya mereka boleh tahu seseorang tu baik ke jahat ke..

    hati sangat penting.

    ReplyDelete
  11. mcm mana nak layan budak yg kuat bertanya ek? kadang tu dah kering idea dah nak jawab..sebab every jawapan yg aku bagi dia akan create another soalan..peninnnnn peniiinnn...

    ReplyDelete
  12. Nice tips. Tq 4 sharing
    Kenalkan kanak kanak dengan Allah yg penyayang dari kecil.

    Usap anak anak dengan sambil zikir. InsyaAllah.

    ReplyDelete

Hentam saja la...