17/04/2012

3 Cara UNFOLLOW Blog Blogspot.

Bismillah.

Dear journal,

  Kita ni duk Follow orang, kalau ada Bloggers yang dah 'mati' blog dia, buat apa kasi semak kat Bloglist korang, betul tak? Unfollow jela.

  Oleh kerana aku seorang Bloggers kipas-tak-mati-mati, so bagi aku amat penting butang unfollow ni. Manalah tau mula-mula blog member best. Lama-lama bosan. Nak komen pun taktau nak cakap apa. So penting bagi aku manage blog aku dan orang lain.

  So, aku nak kongsi la dengan korang jugak. Aku dah jumpa macam-macam langkah. Kalau terkial-kial lagi, aku nak tolong la ni. Jangan biarkan hidup anda diselebungii.. Sampah bloogg.. [Terasa Blog Sampah, wakaka!]


*********************************************************************************


CARA 1 : Cara Zaman Batu, Klik Daripada SETTING kat Blogger Lama.

Kat Blogger lama, klik MANAGE.



Contoh la aku nak delete blog Apple, wakaka! Seterusnya klik SETTINGS.


Tu diaa! Dah keluar daaah! Next step fikirlah sendiri!


CARA 2 : Menggunakan Teknologi Pening Google Readers.


Kat webpage Blogger baru, klik 'VIEW IN GOOGLE READER'.

Then klik kat lambang 'GEAR' dan klik 'Reader Setting'

Then klik 'SUBSCRIPTIONS'.
Contoh aku nak padam blog 'Blog Sampah', wakaka!
Just klik kat gambar tong sampah tu!


Cara 3 : UNFOLLOW Kat Blog Dia.

Contoh aku nak UNFOLLOW blog Iman, wakaka!
Aku bukak blog dia.
Aku klik bahagian 'FOLLOW'.

Dia akan cakap aku dah FOLLOW dia.
Dan ada butang 'STOP FOLLOWING'.
Klik kat situ!
  Semua cara ni aku cari sendiri. Sapa claim aku tiru tak letak sumber, aku sekeh kepala kuat-kuat.



32 comments:

  1. haha..kuat sungguh isu kucing tiru ni ye..hai2..haha..cara ketiga la paling senang..cepat dan tangkas..hehe

    ReplyDelete
  2. hahaha... sy selalu buat unfollow jer.. senang... kih2

    ReplyDelete
  3. bru penah skali unfollow org.. tu pon dia yg suh unfollow dia.. -_-

    wakaka bru nk calim.. seb bek gi.. klu dk xpasai kena sekeh.. ekeke=P

    ReplyDelete
  4. haha , lepas ni kena cari butang unfollow plak , ngeh3 ,

    ReplyDelete
  5. wah2.. thnks.. ckj selama ni tau cara 1 dan 3 je...


    ckj biasa buat ni hujung tahun.. check baik mana tau ada blog yang da tak wujud kan? hehe..

    ReplyDelete
  6. senang kalau ada butang unfollow.heheh.. :D

    ReplyDelete
  7. kehkeh...nanti makin ramai unfollow blog la pulak... :P

    ReplyDelete
  8. TQ sis Al. Lepas ni bolehlah buat operasi pemutihan blog. muehehe.... (tetibe buat gelak ja'at pulak nih)

    ReplyDelete
  9. Bagus betul Sis mengkaji. Err tak pernah tau cara 1 & 2 tu. Cara 3 je senangggg. Haha.

    Err err naseb baek Blog My Colorful Secrets tade dalam contoh. Harap2 la tade niat langsung nak unfollow walaupun cuma dalam contoh. Hehe.

    Pesanan, unfollow je Blog Sampah tuu. Sape suh suka membahan orang :P

    ReplyDelete
  10. cara ketiga la senang. tp ssetengah blog 2 xjumpa butang follow nya kat mana. ms follow dulu jumpa lak. huhuhu.. :)

    ReplyDelete
  11. hahahaha... :P :P *button follow saya demam la..* ahhaha

    ReplyDelete
  12. wow!
    rajin betol..hee
    nice sharing dear :D
    n nice entry!

    ReplyDelete
  13. bagus2 hehee ^_^ lpas ni terasa nk unfollow plak hehee :)

    ReplyDelete
  14. kehkeh. unfollow je blog yang dah tak aktif kan? hihi. buat semak he. TQ sebab share! :D time kasih gak sudi singgah blog sy :))

    ReplyDelete
  15. thanks ye bg tips ni.. mmg bagus..

    ReplyDelete
  16. blog lumpuh/ x aktif...x nak buat camtu

    tp utk blogger yg hampeh...rasa nyer nk buat camtu gak..thanks for info

    ReplyDelete
  17. Lol. Contoh tu.. Haha..
    Skrg ni blogger memeningkan sebab setting baru kot. Blog lama lebih teratur. Ada gak blog yang memaksa kita follow jika nak buka blog dorg, mmg sakit jiwa btol. Hoho..

    ReplyDelete
  18. ada cara lg mudah x? guna voice recognition ke? ;p

    gurau je..

    very good post. thumbs up :D

    ReplyDelete
  19. adeh!! sakit kena sekei.. thanks sis info yg best untuk blogger baru seperti Nh neh..

    ReplyDelete
  20. ohhh.. sebelum ni tau jgak.. tp yang fes tu je laa... ho2.. thanks for the info.. nanti letak r sumber, sumber dari otak sendri.. hee2

    ReplyDelete
  21. wowww. hahaha terbik tuto ni hehehe :D macehh kongsii

    ReplyDelete
  22. jarang2 dok belek option unfollow ni, huh...

    ReplyDelete
  23. what? ceyh, punya semangat aku membaca nak dapatkan ilmu...tapi!!! erkkkk, aku dijadikan kambing hitam plop....meh aku sekeh pale ko (dlm mimpi ngeri)...dah la cara 3 memang takleyh blah (method paling senang)...hehehe....

    p/s - reflex action aku : terus gi usha followers blog sendiri...haha, but you still there...hahaha

    ReplyDelete
  24. thanks (=

    masa untuk mengunfollow .

    ReplyDelete
  25. salam sis

    :)

    dah banyak blog sis unfollow.. :P

    ReplyDelete
  26. lambat bila buat kat dashboard..huhu tu payah nak unfollow..adehhh

    ReplyDelete
  27. salam.terima kasih banyak2..pening saya cari macam mana nak unfollowni..kena guna googlereader rupanya..hu2

    ReplyDelete
  28. Tapi sama ke unfollow dengan unsubscribe kat googlereadertu..bila saya cek list blog yang saya follow di bloggerhome,name blog tu still ada lgi..arhhh..hu22

    ReplyDelete
  29. Thank You very much Sis ! :)

    http://thecreativecraft.blogspot.com/

    ReplyDelete

Hentam saja la...