30/04/2012

Cara Buat Fanpage Facebook.

Bismillah.

Dear journal,

  Harini aku nak bagi cara untuk buat fanpage sendiri kat Facebook, haha! Agak susah bagi aku masa mula-mula nak explore cara nak bikin. Apapun, check it out! Mana yang dah tau, sila skip je sampai habis, okey? Ada benda aku nak cakap jugak.


LANGKAH 1 : Click Kat ACCOUNT SETTING.

Kat sebelah HOME tu je.


LANGKAH 2 : Scroll Bawah Sekali, Ada Create A Page.

Warna merah tu ha.



LANGKAH 3 : Pilih Kategori!

Ada banyak, tapi nak senang pilih COMMUNITY. Lepas tu korang kena isi maklumat
penting dalam PAGE tu. Isikan mana yang mampu, ok!




LANGKAH EXTRA : Cara Letak Page Untuk LIKE Kat Blog/Lain-lain.

Nanti korang akan dapat ADMIN PANEL lepas dah buat page korang.
Then, klik kat MANAGE.
Then, klik kat EDIT PAGE.

Dah besar-besar dah kasi bulat tu. Klik situ.


Ada banyak plug-in korang boleh tengok.
Tapi kalau nak betul-betul ala fanpage tu,
klik kat LIKE BOX.

Lepas korang klik GET CODE, akan keluar banyak jenis kod.
Paling mudah, ambik kod IFRAME.




  Ok, so alang-alang tu LIKE la fanpage ni eh, wakaka! Page ni dibikin pun untuk mudahkan orang lain contact aku dan kalau aku nak mintak pandangan, bagi pandangan, kongsi maklumat, mudah sikit kan?

  Apapun, in real life, aku sedang tunggu detik debaran pukul 2.00 petang ni. Keputusan temuduga jadi cikgu. Hmm.. Entah la. Aku redha jela dengan ketentuan Ilahi. Kalau takde rezeki, aku tunggu lagi keputusan UPU. Dah takde choice, Matriks la.

  Sebenarnya aku agak down ni, tapi hero kerinting dah taskirah aku, bagi semangat, terus tersedar, wakaka! Terima kasih ya. *Kelip-kelip mata. Tutup muka, blah.*

  Apapun, terima kasih sangat-sangat kepada readers yang doa'kan aku. Semoga korang semua sentiasa bawah rahmat Yang Maha Esa. Hidup mesti diteruskan! Usaha!


29 comments:

  1. like like..ekekeke..ashura izwani ko ke sis..

    ReplyDelete
  2. fan page ada...tapi segan la .... tak glamour....ekekeke
    moga sis berjaya dlm temuduga.....:)

    ReplyDelete
  3. Ym.Bundle :
    Cis! Bro knapa kasi bocor rhsia, hahaha!

    aiyang :
    Ala sis, nk tnggu glamour smpai bila.. Smbil tak glamour ni la buat kmpul. Snang skit nk share apa2 nnti. Apapun, sy gagal la sis.. Takde rzeki.. Trima ksih ya sbb doa'kn sy.. Mudah2han sis sntiasa drahmati Allah..

    ReplyDelete
  4. da like.. hehehe.. good luck sis Ai ckj doakan semuanya berjalan lancar.. :)

    ReplyDelete
  5. sis al ni ada fanpage tak??? mne links2 tader ke? eehehe :D

    ReplyDelete
  6. like la fan page ieyza. hehe..

    ReplyDelete
  7. Ieyza Afieyna :
    Wakaka! Boleh pulak gitu. InsyaAllah.. Takpe, sbagai tnda skongan^^

    ReplyDelete
  8. sis....masuk je matrik jd engineer..:P, cikgu pompuan dah ramai...hehehe... xpun habis matrik masuk upsi pun boleh....ley gak jd cikgu...:)

    ReplyDelete
  9. ok dah like!
    semoga berjaya sis, dlm ape2 bidang pun yg sis pilih. :)

    ReplyDelete
  10. Gudluck dalam apa jua bidang lah ek.. masuk matriks ok, UPU pn ok.. so, mna2 ja la.. :)

    ReplyDelete
  11. gagal??? dah tu nak masuk belajar kat mane???

    ReplyDelete
  12. pikir2 kan laa.. aku pon tgh pening nie.. hahaha !

    ReplyDelete
  13. Faizul Osman :
    Sy tnggu UPU dlu la bro.. Then klu tak dpt jugak UPU, sy terjun Matriks, hahaha!

    ReplyDelete
  14. result UPU bila keluar ye...hee~

    ReplyDelete
  15. Ehh, de interview jadik cekgu plak ke? Mana satu neh? Haha. Ape pun, wish you all the best! Selagi ada pilihan, pilih yang terbaek ya! :D

    ReplyDelete
  16. oooo...ktk pande kelaka swak ka?

    gne result tek? dpt x? mudahan dpt yg diimpi2kan ya...teringin la nk nangga hero kerinting ktk..hihi

    ReplyDelete
  17. naim dah like.. hehe

    :)

    ReplyDelete
  18. thanks... dah try buat dah.. dah jadi....!!! thanks again...

    ReplyDelete
  19. setiap org ada rezekinya sendiri. semoga berjaya dimana pun sis Al nanti.. =)

    ReplyDelete
  20. hehe.. act tutuo ni yg fara cari. nk pnjlsn dgn lbeh baek. terbaaeeek r dr blog ni kn. macehh yea.. urm, doakn fara dpt pngln dr u.. bile2 pon x kesahh tw.. x sabaa nk smbg study.. haha.. ttbe bwt cite sedehh lak kn. hooho..

    ReplyDelete
  21. dulu taliff mula-mula buat fanpage sampai 2 hari :). Runsing. Tapi Alhamdullilah akhirnya berjaya.

    Apapun tahniah kerana sudah punyai fanpage sendiri. :)

    Doakan kamu sukses walau dalam apapun bidang diceburi. :)

    ReplyDelete
  22. nice tutor ^_^

    dah like no.17 ehee :)

    ReplyDelete
  23. hehe , pergghhh , dah ada fanpage , wakaka , nanti lar aku rajin aku buat fanpage sendiri , hehe ,

    ReplyDelete
  24. Haha.. bro ym.bundle! Lol. Ok gak benda ni, dah lama nak wat tapi tak terbuat pun. Bagus2! Lol.

    matriks, adik saya pun masuk kat sana. Dia kata membosankan sebab tak susah pun. So, nak senang gi matrix. Lol. Penah dpt twrn U pas SPM tp tolak, dpt tawaran jd guru, tgl praktikal je, tolak gak. Sebab minded dulu agak tak matang, namun bila dipikirkan balik, sy dapat biasiswa pun pas tolak tawaran u tu. jadi, sentiasa positif dan percaya ada udang di sebalik mi.

    ReplyDelete
  25. oh...

    boleh cuba buat len kali...

    :)

    rajin ngajar yek..!

    ReplyDelete
  26. salam...

    bru nktry wat fanpage sndri ni..xtaula ape jd nt..hehe..
    utk bnes..

    ReplyDelete
  27. Sedang mengikuti arahan dgn syoknya

    ReplyDelete

Hentam saja la...